Lana tollából – Norvégminta kötése (videóval)


Egyéb / hétfő, március 5th, 2018
.ads_top_disp{}
.ads_top_corner_disp{ float:left; margin:0px 10px 10px 0px; }
.ads_first_p_disp{}
.ads_bottom_disp{}

norvégminta kötése

Megjelent a www.kreativkezimunka.hu YouTube csatornáján a Kötőiskola Lanával harmadik epizódja, a norvég kötéstechnika!

A videóban a Kötött kedvenceink 2018/1. számában megjelent, általam tervezett nyers-pink norvégmintás pulóver mintájának egy részén mutatom be a technikát:

 

A norvégminta kötésének legfontosabb tudnivalói a következők:

1. A mintaleírás mindig mutatja a páros (visszája) sorokat is, melyeknél a mintát balról jobbra olvassuk, és fordított szemekkel kötjük (tehát a visszája sorban nem fedetten kötünk a színek szempontjából, nem ismételjük meg a színe sor színbeosztását).

2. A szélszemeknél mindig behurkoljuk mindkét szálat.

3. Amikor a színét kötjük, mindkét szálat a munka mögött vezetünk, amikor a visszáján, akkor pedig a munka előtt (erre már a szélszemnél ügyelünk).

4. Színváltásnál figyelünk arra, hogy az újonnan felvett szálat a másik színnel kötött szemekhez igazítva, se nem túl szorosan, se nem túl lazán vezessük, és hurkoljuk a következő szemhez. Minél több szemet kell átlépnünk a másik szállal, annál fontosabb, hogy a munkát a kezünkben kisimítsuk, kiegyenesítsük, és úgy igazítsuk a szál hosszát.

5. Ne hagyjuk, hogy a szálak nagyon összegabalyodjanak, egymásra tekeredjenek a színváltások során – célszerű, ha a két gombolyagot egymástól távolabb helyezzük el, és következetesen mindig ugyanazt a szín helyezzük a másik fölé, illetve mögé.

A norvég technikával dolgozva a kötéspróbánk nagyobb lesz, mint csak az egyik szállal, simakötéssel, ugyanannyi szemre készült másik kötéspróba. Mivel két szálat használunk, az elkészült munka vastagabb, melegebb. A norvég kötés nem alkalmas sok szem átívelésére, ilyen esetben az intarzia technikát célszerű alkalmazni.

The post Lana tollából – Norvégminta kötése (videóval) appeared first on Kreativkezimunka.hu.

Forrás