Lana tollából – Világoslila azsúrmintás pulóver


Egyéb / péntek, február 23rd, 2018
.ads_top_disp{}
.ads_top_corner_disp{ float:left; margin:0px 10px 10px 0px; }
.ads_first_p_disp{}
.ads_bottom_disp{}

azsúr mintás kötött pulóver

Íme a lila egy újabb árnyalata! Mire beköszönt a tavasz, el is készülhet ez az áttört, azsúrmintás pulóver. A modell ráadásul a csipkemintát csavarással kombinálja!

Természetesen az azsúr- és csipkeminták első számú alapanyaga a merinói gyapjú, ám elkészíthetők pamut vagy akril tartalmú fonalból is. Tavaszra, kora nyárra ezek az alapanyagok is kiválóan megfelelnek. Ezt a pulóvert vékony akrilfonalból kötöttem (kb 35 dkg), 4-es kötőtűvel, a csavarásokhoz segédtűvel; a nyaka körbehorgolásához 3-as horgolótű kellett.

A minta teljes leírása a Sandra 2014-ben megjelent 8-as számában található meg. Tulajdonképpen két önálló részből tevődik össze: az azsúrmintás részben folyamatosan 2 szem összekötése és egy ráhajtás követi egymást – a jobbra dőlő vonalakhoz a 2 szemet simán kell összekötni, a balra dőlőkhöz pedig áthúzással. A két vonal találkozásánál 2 szemet simán leemelünk, 1 sima, majd a leemelteken áthúzzuk.

csavart és azsúr minta

A csavarással kialakított rombusz minta pedig 4 szemről indul, melyeket jobbra csavarunk, majd az azsúrminta szélső ráhajtásait is beépítve, a rombusz középen már 12 szem széles. Közepén a két szemet úgy keresztezzük, hogy először a második szembe öltünk, sima szemként kötjük, de nem emeljük le a tűről, majd az első szemet is lekötjük, és egyszerre engedjük le a két szemet a jobb tűre (ahogy a struktúramintáról készült videón is bemutatom). Mellette fordított szemek, a rombusz bal és jobb oldala pedig 3 szem csavarásával dől jobbra és balra – a jobbra dőléshez 1 szemet a munka mögé helyezünk, két sima, a segédtű szeme fordítottan, a balra dőléshez pedig 2 szem a munka elé, 1 fordított, majd a segédtű szemei simán kötendők.

Az összeállított pulóver nyakkivágását 1 kör rövidpálcával horgoltam körbe, minden 3. pálcába egy háromláncszemes pikót készítve. A pulóver 57 cm hosszú és 41 cm bőségű.

 

nyak körbehorgolása

The post Lana tollából – Világoslila azsúrmintás pulóver appeared first on Kreativkezimunka.hu.

Forrás